Esam atvērti no 10:00 - 22:00

"10 kvalitātes gadi" jeb "Lielisks 2001.gads"

T/p ALFA jau ir 10 gadi. Par labu, desmit gadus vecu vīnu mēdz teikt, ka tas ir nobriedis vīns. 2001.gads ir bijis izcils un ļoti labs ražības gads daudzos pasaules vīnaudzēšanas reģionos. Latvijā tas arī ir bijis lielisks, bet nevis vīndarīšanā, bet mums par prieku ar T/p ALFA atklāšanu. Zemāk, es centīšos Jums aprakstīt par tām vietām, kur 2001.gads ir tiešām bijis lielisks.

gourmet-okt2011.jpg
Vinothek GOURMET vīnzinis
Romāns Komars

Francija.

Sāksim ar Bordo reģionu. Šeit, slavenajiem desertvīniem no Sauternes un Barsac ir bijis izcilākais ražības gads pēdējo 20 gadu laikā. Slavenākais šīs vietas vīns Chateau d’Yquem ir novērtēts ar 100 punktiem Roberta Parkera 100 punktu skalā un uzglabāšanas potenciālu līdz pat 2100.gadam. Dod dievs arī T/P ALFA vismaz tikpat daudz pilnveidošanas gadus. Ir vēl viens vīns, kurš ir ieguvis tikpat augstu vērtējumu, tas ir Chateau Climens. Tradicionāli Sauternes/Barsac vīni tiek ražoti no Semillon, Sauvignon Blanc un Muscadelle vīnogām, kuras ir uzņēmīgas pret cildeno puvi ‘botrytis’. Pateicoties ‘botrytis’, vīnogas tiek izžāvētas no lieka ūdens daudzuma, saglabājot ļoti lielu dabīga cukura koncentrāciju. Rezultātā, mūs priecē medaini saldi vīni, ar tropisko un žāvētu augļu, ziedu un riekstu aromātu. 2001.gada Sauternes/Barsac vīnu vīdējais uzglabāšanas potenciāls ir 10-30 gadi un labākais ēdiens šiem vīniem būtu zosu aknu pastēte, jeb foie-gras.

Bordo sarkanvīniem 2001.gads nav bijis tik izcils. Noteikti var izdalīt tā saucamos upes labā krasta vīnus no Saint-Emilion un Pomerol provincēm. Skan primitīvi, bet Bordo reģions, vīnmīļu pasaulē, tiek sadalīts kreisajā un labajā upes krastā. Labā krasta vīni pamatā tiek veidoti no Merlot vīnogu šķirnes, savukārt kreisā krasta vīni pamatā no Cabernet Sauvignon. Bordo reģiona sarkanvīni tiek sajaukti no dažādām vīnogām. Kreisā krasta vīniem Cabernet Sauvignon piešķir vīnam struktūru un miecvielas, upeņu, kazeņu un garšvielu aromātu, mēdz arī teikt, ka tas piešķir vīnam mugurkaulu. Tad Merlot papildina mugurkaulu ar miesu un skābuma līmeni, ķiršu, plūmju, tabakas un dūmu aromātu. Trešā vīnoga-Cabernet Franc ir atbildīga par svaigu ogu un augļu aromātu, kā arī šarmantu eleganci. Ceturtā vīnoga-Petit Verdot piešķir vīnam koncentrāciju, spēku un uzglabāšanas potenciālu. Runājot par kreisā krasta vīniem, šeit pamatā ir Merlot, jeb miesa un Cabernet Franc, jeb elegance. No 2001.gada kreisā krasta vīniem, par izcilākajiem tiek uzskatīti Chateau Le Pin, Clos l’Eglise, Petrus, L’Eglise Clinet no Pomerol provinces un Chateau Ausone, Chateau Pavie, Chateau La Clusiere, Chateau Troplong-Mondot vīni no St-Emilion provinces. Mana pieredze rāda, ka šobrīd 2001.gada kreisā krasta vīni pašlaik ir lieliskā nogatavošanas pakāpē, daži vīni diemžēl jau ir novecojuši un daži jābauda tūlīt, bet daudzi vīni būs lieliski arī līdz šīs dekādes beigām. Un pēc R.Parkera domām izcilākais vīns Ch Ausone var tikt uzglabāts līdz 2050.gadam. Ja Jums ir 2001.gada vīns, ir vērts parūpēties par attiecīgu ēdienu šim vīnam: jēra ribiņas vai plecs, liellopu gaļas fileja un cietie sieri.
Citur Francijā, es noteikti gribētu izdalīt Dienvidronas vīnus no Chateauneuf-du-Pape un Gigondas provincēm. Šie vīni ir pamatā ražoti no Grenache Noir vīnogām. Sešus Chateauneuf-du-Pape vīnus R.Parker ir novērtējis ar 99-100 punktiem. Tie ir Domaine de la Vieille Reserve, Domaine du Clos du Caillou Reserve, Domaine Roger Sabon le Secrets de Sabon, Domaine de la Mordoree Cuvee de la Reine des Bois, Pierre Ussaglio Reserve de Deux Freres un Chateau Beaucastel Hommage Jacques Perrin. Pavisam nesen, esmu garšojis 2001.gada Bosquet des Papes Chateauneuf-du-Pape, tas bija lielisks, as ķiršu uzlējuma, melno olīvu, grauzdētu riekstu un lakricas aromātu. Tas ir bijis jau pilnīgi gatavs un esmu to atvēris pareizākajā brīdī. Dažus no Dienvidronas vīniem var uzglabāt līdz pat 2040.gadam. Ja ir 2001.gada Chateuneuf-du-Pape, paliek parūpēties tikai par mēdījumu šim vīnam.

Pēdējais no Francijas reģioniem, kuru ir vērts pieminēt sakarā ar šo ražības gadu ir Elzasa. Gan sausie baltvīni, gan desertvīni no tādiem ražotājiem kā Domaine Weinbach, Zind Humbrecht, Hugel, Leon Beyer, Trimbach, Jean-Marie Haag un Marcel Deiss atkarībā no vīna, šobrīd, kā arī turpmākajos desmit gados, varbūt ļoti eleganti un labi sabalansēti. Nav noslēpums, ka Elzasas vīni ir vieni no labākajiem gastronomijas pavadoņiem. Tad, ja izdodas atrast 2001.gada Elzasas vīnus, tad pamēģiniet tos salikt šādi: sausu Riesling ar kūpinātu lasi, Pinot Gris ar teļa gaļu, Gewurztraminer ar Munster siera suflē, vēlu novāktās ražas vīniem zosu aknu pastēti vai ābolu pīrāgu.

Itālija.

Vīniem no Itālijas, īpaši no ziemeļiem, 2001.gads ir bijis īpaši labvēlīgs. Pjemontes reģionā ražoti Barolo un Barbaresco vīni no Nebbiolo vīnogām ir ļoti īpaši. Tagad, kad ārā ir rudens un mūsu galdā ir daudz sēņu ēdienu, ir vērts pameklēt tieši šos vīnus. Daži Barolo, piemērām no Giacomo Conterno un Bruno Giacosa, vēl ir par jaunu, lai tos vērt vaļā, savukārt  Giusepe Masacrello, Vietti, Roberto Voerzio, Luciano Sandrone, Elio Altare un daudzu citu ražotāju Barolo pašlaik ir lieliska brieduma pakāpē un tuvākajos desmit gados sevi pierādīs kā pasaules augstākās elites vīni. Vienreiz, kāds Pjemontes vīndaris man ir teicis – ‘Atvērt pudeli Barolo, kurš nav sasniedzis desmit gadu vecumu ir grēks’. Neskatoties uz to, ka Barolo un Barbaresco ir ražoti no vienas un tās pašas vīnogas, Barbaresco vīni nogatavojas nedaudz ātrāk. Līdzīgi kaimiņam Barolo, tie ir tagad lieliskā stadijā baudīšanai un glabāšanai. 2001.gada Bruno Giacosa, Roagna, A.Gaja, Bruno Rocca, La Spinetta, Marchesi di Gresy, Ceretto, Pio Cesare, Moccagatta un citu vīndaru Barbaresco vīni tagad var apburt ar balsamico, jāņogu, aveņu, meža sēņu un kaltēto rožu lapu aromātu. Bet, ja vēl varat paciesties piecus gadus, gandarījums būs milzīgs. Klāt šiem vīniem uzreiz gribās risoto ar trifelēm, pastu ar medījuma gaļu un baravikas.

Toskānas vīniem 2001.gads ir bijis izcils. Pats esmu degustējis ļoti daudz un dažādus Toskānas vīnus no šī ražas gada. Man patīk, vīni ir klasiskā izpildījumā. Itālijas sarkanvīnu karalis Brunello di Montaclino tikai tagad ir jāsāk baudīt, kaut gan arī vēl var glabāt 10-20 gadus atkarībā no ražotāja, lai stiprās miecvielas kļūst vēl zīdainākas un elegantākas. Montalcino provinces kaimiņi no Montepulciano, vīns ar nosaukumu Vino Nobile di Montepulciano nogatavojas ātrāk par Brunello, tāpēc tas ir jābauda tagad, bet labākos eksemplārus vēl var glabāt 5-7 gadus, to pašu varu teikt par Chianti Classico Riserva. Augstāk aprakstītie vīni pamatā tiek veidoti no Sangiovese vīnogām un izceļās ar ķiršu, ziedu, lakricas un garšvielu aromātu. Tā saucamie supertoskānieši, jeb vīni, kuri ir ražoti Toskānā no netipiskām šim reģionam vīnogām, pamatā franču ogām Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, vai sajaucot tās kopā ar Sangiovese vīnogām, ir lieliski sabalansēti un eleganti, daži vēl pat ir par jaunu un ar labu uzglabāšanas potenciālu. Klāt šim vīnam Bistecca Fiorentina(T-veida steiks) un Jums ir neaizmirstams gardēžu ceļojums.

Vēl ir vērts pameklēt 2001.gada Veneto reģionā ražotu vīnu Amarone dell Valpolicella. Šis vīns ir īpāšs ar to, ka tas ir ražots izmantojot vīnogu sulu izspiestu no žāvētām Corvina, Rondinella un Molinara vīnogām. Šobrīd tas ir īpaši populārs arī Latvijā. Nezinu kāds ir tam iemesls, varbūt tāpēc ka Amarone ir 15-17% alkohola stiprums, vai tāpēc, ka tam ir izteikts saldo ķiršu kauliņu un šokolādes aromāts un garša, kā arī skābuma līmenis ir ļoti zems. Zinu tikai vienu, ka mēs to baudam par jaunu, aptuveni 4-6 gadu vecumā, kaut gan ir nepieciešami 8-10 gadi. Bet vai mums ir laiks gaidīt? Pirms gada, biju apmeklējis Valpolicella provinci un piedalījos Amarone vīnu degustācijā, kur tika pasniegti 1982, 1985, 1989 un 1995 gada šī stila vīni. Pēc šīs degustācijas sapratu, ka ir vērts gaidīt un krāt putekļus pagrabā uz Amarone vīna pudelēm.
Jā mēs runājam par Bordo vīnu, šodien, ja es neskatos uz cenu, varu iegādāties praktiski jebkuru 2001.gada Bordo vīnu, pat ieskaitot manis pieminētus Chateau d’Yquem, Chateau Le Pin un Chateau Ausone. Diemžēl, pateicoties pārāk straujai Āzijas tirgus attīstībāi, cenas uz šiem vīniem ir ļoti augstas, pat pārāk augstas. Savukārt pārējos pieminētus vīnus nav tik viegli atrast, gribētu pat teikt, kad ir jāsaspringst, lai iegādātos 2001.gada Barolo vai Elzasas vīnu. Tomēr nebēdājat, jo ir Riohas vīni, kuri tagad ir samērā plaši pieejami arī Latvijas tirgū.

Spānija.

Jā, Spānijas nozīmīgākiem vīnaudzēšanas reģioniem Rioja un Ribera del Duero šis gads ir arī bijis izcils. Samtainie Rioja Gran Reserva vīni, kuri ir pamatā ražoti no Tempranillo vīnogām un ir izturēti vismaz piecus gadus, no kuriem vismaz divus gadus ozolkoka mucās, tagad var priecēt arī mūsu vīnu entuziastus, un galvenais, ka par samērā saprātīgu cenu 13-30 LVL par pudeli. Klāt šim vīnam jēra ribiņas ar tuč-tuč ķiploku un timiānu (kā saka mans kādreizējais skolotājs Mārtiņš Rītinš), vai meža cūkas gaļa, vai piena sivēns, mmm....man jau siekalas saskrien mutē. Pilnmiesīgus vīnus no Ribera del Duero reģiona būs atrast krietni grūtāk, bet ja izdosies, tas es Jūs apskaužu, jo varēsiet baudīt Tempranillo vīnogu šķirnes aromātu dažādību: dūmi, grafīts, kazenes, garšvielas, ķirši, dumots ozoloks, āda, grilēta gaļa. Ņemot vērā, ka Ribera del Duero vīni ir spēcīgāki par Riohas vīniem, tiem piemērotāks ēdiens būtu medījumu gaļa un cietie sieri kā kūpināts aitas siers Manchego un angļu Cheddar.

Vācija.

Tie, kas ir bijuši Mozelē, ir redzējuši, cik stāvas tur ir vīnu dārzu nogāzes. Šeit valda Riesling vīnoga. Es vienmēr esmu apbrīnojis augļu nektāram līdzīgus vietējos vīnus. Tie izceļas ar savu lielisku mineralitāti, vieglumu, kristālam līdzīgu tīrību, labi sabalansētu skābuma līmeni, medainu saldumu, ziedu un balto augļu aromātu un milzīgu uzglabāšanas potenciālu. Pirms dažiem gadiem, kad biju Mozelē, mani bija iespēja novērtēt divu ražotāju 1976.gada vīnus. Tie bija izcili vīna šedevri. Pat trīsdesmit gadu vecumā, šie vīni joprojām bija ļoti svaigi. Tātad, meklējam 2001.gada Spatlese, Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese , Eiswein un ja Jums ir pacietība, tad paglabāsim šos vīnus vēl desmit gadus, bet ja vēlamies tagad, tad cepam rabarberu vai ābolu pīrāgu un apbrīnojam to kopā ar Mozeles Riesling.

Austrālija.

Barosas ielējas Shiraz visticimāk pircējiem iemieso to, ko viņi vēlas sagaidīt no lieliska sarkanvīna. Tiem ir gandrīz necaurredzama krāsa, ļoti izteikts upeņu liķiera, kazeņu, darvas, ādas, grauzdētas kafijas, kūpinātas gaļas, šokolādes aromāts un piesātināta, bieza garša. Esmu pārliecināts, ka būs grūti atrast Greenock Creek Shiraz Creek Block 2001, kurš ir saražots tikai 240 kastes un ieguvis 100 punktu vērtējumu pie cienījamā Parkera kunga. R.Parkers ir uzrakstījis par šo vīnu ‘the essence of wine’ (vīna esence). Zinu, ka Latvijā ir pieejams ne mazāk slavens 2001.gada Austrālijas sarkanvīns Penfolds Grange ar uzglabāšanas potenciālu līdz pat 2030.gadam un 98+ punktiem Parkera vērtējumu. Un kopā ar briežu gaļu.....

Kalifornija.

Napas ielejas Cabernet Sauvignon nav tik bieži sastopams vīns Latvijas tirgū. No slavenajiem vīniem it palaikam parādās Opus One. Napas ielejā ir ļoti daudz mazu un ļoti izcilu vīnu darītavu, kas ražo 150-500 kastes vīna, kurš arī paliek turpat ASV. No 300 miljoniem iedzīvotāju, ar labu maksātspēju, var atrast 150-500 vīna kolekcionārus, kuri vēlās kasti šī reta vīna redzēt savā vīnu pagrabā. Bet tā gribās pagaršot 2001.gada vīnus no Abreu, Lokoya, Shafer, Araujo, Colgin, Joseph Phelps, Merus, nerunājot nemaz par vienu no pasaulē iekārojamākiem vīniem Screaming Eagle. Šādus vīnus var atrast tikai tur, uz vietas un par ļoti lielu naudas summu.

Lasītājiem būtu jāņem vērā, ka šajā rakstā pieminēts uzglabāšanas potenciāls ir nosacīts pie ideāliem glabāšanas apstākļiem, proti 10-12 C patstāvīgu temperatūru, 60-70%mitrumu, tumšu vietu, pudeles glabājot horizontālā stāvoklī un pilnīgā mierā.

Ceru, ka katrs no Jums, varēs atrast sev piemērotāko vīnu un izbaudīt lielisku 2001.gadu.

Ar cieņu,
Vinothek GOURMET vīnzinis
Romāns Komars

Pārbaudi dāvanu kartes bilanci

Galactico Dāvanu karte

Galactico Privilēģiju programma